Blogi ja uutiset / 10-vuotisjuhla lähestyy

Kihniön Omaishoitajat Tampereella

Kihniöläiset Omaishoitajat  piipahtivat päiväretkellä Tampereella. Ohjelmassa oli aluksi aamukahvittelua Pioni-Pirtillä, jossa puheenjohtaja Aarre Alanen toivotti kaikki sydämellisesti tervetulleiksi. Voileivät, hedelmät, tuoremehu ja aamukahvi maistuivat herkullisille.  Sitten lähdettiin bussilla kiertelemään Tamperetta laajasti. Käytiin mm. Hervannassa, Vuoreksessa ja pitkin poikin Pispalaa. Kun tuli lounasaika, käytiin 4 Vuodenaikaa -ravintolassa lounaalla ja taas jatkettiin matkaa. Aamupäivällä oppaana oli mukana ”Tampereen Enska” eli liikennekouluttaja ja toimittaja Arto Grönroos, joka selvitti ratikkatyömaita ja muita Tampereen liikennejärjestelyjä. Ihmeteltäväähän riitti. Iltapäivän aikana  toimittaja ja viestintävastaava Aulikki Järvinen-Nummi juonsi kierrosta eteenpäin ja päästiin näkemään Tampereen kaupungin hienoimpia nähtävyyksiä ja kuulemaan arkkitehtuurista ja kulttuurista sekä uusista rakennussuunnitelmista. – ”Kyllä Tampere kehittyy ja kasvaa”, ihmettelivät kihniöläiset. Monelle oli tuttujakin paikkoja esillä, mutta paljon ennen näkemätöntä uuttakin koettiin ja nähtiin. Iltapäivällä tuore, vastaleivottu pulla ja iloiset Pionilaiset olivat ryhmää vastassa Pioni-pirtillä. Onnistuneen kierroksen ja kahvittelujen  jälkeen ryhmä palasi iloisena kotiin. Pirteä 92-vuotias herrakin sanoi, että ”todella virkisti”, ja aavisteli samalla , että kun Aulikki niin kiinnitteli tuon tuostakin hänen turvavöitään, että ”mahtoi olla tekosyy, että likka pääsi halaamaan”! 🙂 Katsohan kuviamme!  MIKÄ IHANA SYYSPÄIVÄ. Kiitos kihniöläiset visiitistä!  (Copyright: Aulikki Järvinen-Nummi)

Piipahdus Tallipihan suklaapuodissa ja Kahvittelua Pionissa

 

Piipahdettiin Finlaysonilla ja nähtiin mm. Miina Äkkihyrkän taideteos Peltilehmä

Kartano-ja ostoskierros Humppilassa

Syyskuun 20 päivänä 2017 Lähdettiin isolla PIONIN porukalla kartano- ja ostosretkelle Humppilaan. Pääsimme tutustumaan Humppilassa sijaitsevaan Urpolan kartanoon. Tila on ollut saman suvun halussa jo 1800-luvulta. Nyt Kylämarkulan pariskunnan huomassa voi asua maaseutuhotellissa ja nauttia tilausravintolan antimista. Alueella on Taidemakasiini Itu,  Viikinkisauna  – oikea vanhan ajan savusauna ja hurmaava Tilkkutex-myymälä, josta löytyy ihaniatarvikkeita käsityön ystäville!  Piipahdettiin myös Kytösavun Tehtaanmyymälässä ja lounasta nautittiin Lasikello-Cafeessa. Takaisin palattiin läpi Urjalan  ja laulettiin ”Läpi Urjalan ja kautta Huittisten, kuuluu hirveä jyske varstojen”.  takapenkin ”terroristit” vaativat piipahtamaan Urjalan Makeistukussa. Kotiin palattiinkin päivään tyytyväisenä ja nauru kaikui bussissa moneen otteeseen. Viesintävastaava Aulikki Järvinen-Nummi luotsasi hauskaa matkaa kertoen paljon historiallista asiaa ja  unohtamatta pikku-Kallen vitsejäkään. – ”Tää oli niin hauska  ja lämminhenkinen matka, että tämmösellä kokemuksella jaksaa koko pitkän ja kylmän talven yli”, totesi yksi reissaavista herroista.

Runoryhmä Torni aloitti syyskauden

INNOSTUNUT TORNI -runoryhmä

PIONI-Pirtillä joka toinen torstai kello 14:00 kokoontu Runoryhmä Torni, jota vetää FM Anneli Salonen (pöydän päässä valkeassa jakussa).

Aluksi ryhmän jäsenet saivat tehtävän kuvailla itseään adjektiivein: ”energinen, työhullu, analyyttinen, rakastunut, utelias, tytyväinen ja moottori”. Kahvin kera juttua riitti.

Jatkossakin runoryhmässä juodaan kahvia ja  tavoitellaan yhteisöllisyyttä ja vertaistukea; luetaan runoja ja keskustellaan niiden herättämistä ajatuksista. Jenni Haukion toimittaman ”Katso pohjoista taivasta” -teoksen runoja  luetaan jokaisella osallistumiskerralla, yksi runo kultakin itsenäisyyden vuosikymmeneltä.

Yllä viestintävastaava Aulikki Järvinen-Nummi ja prof. Taimi Tulva pitävät runoista ja ovat ihastuneet Jenni Haukion runokirjaan.

Tässä ryhmässä ei kirjoiteta runoja. Mukana saa olla myös pelkästään kuuntelijana, ei tarvitse itse lausua, jos ei halua osallistua. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla kutsuvieraana oli professori (emerita) Taimi Tulva Tallinnasta. Hän korosti, että yksi yhteiskunnan kehittämisen väline voisi olla runo. – ”Yhteiskunta koostuu yksilöistä ja se, mitä tapahtuu, heijastuu myös kirjoissa ja runoissa. Runo on kenties se kauniimpi tapa kuvata yhteiskuntaa”, totesi prof. Tulva. Lopuksi ryhmän jäsen Lea lausui itse kirjoittamansa (hississä apua saatuaan)  runon;

”Onnea on hyvä sana, pieni apu, käsi lämmin, pieni sana, niiden kantamana, jaksaa taas keveämmin.”

Ruskakierros Lielahteen

Pionin väki, noin 20 henkilöä,  suuntasi syksyisellä sadesäällä ruskakierrokselle Lielahteen, Hiidenrantaan.  Tulevaisuuden kaupunginosa monine kehityshankkeineen kiinnosti reissun osallistujia. Hiedanrannan kehitysohjelman projektipäällikkö Juhana Suoniemi esitteli alueen historiaa, nykytilaa ja tulevia hankkeita asiantuntemuksella. Pääsimme kiertelemään kaikenlaisia kohteita, mm. kulttuuritila Kuivaamossa, vesilaitoksen vanhoista tiloista uuteen skeittihallin. Kartanossakin käytiin nauttimassa kahvia ja pikkusuolaista. Nollakuidun massastabilointi, Suomen suurin kuivakäymäläkokonaisuus, mikroleväpilotti ja vesiviljelyyn perustuva kasvitehdas herättivät vilkasta keskustelua. Kotiin ajettiin shopaten Plantagenin ja Tapolan mustamakkarabaarin kautta. Ohessa kuvia onnistuneelta kierrokselta.

Venetsialaiset

Hoito-Veljien Venetsialaiset 31. elokuuta. Kävimme tutustumassa Pyhän Olavin kirkkoon Sastamalassa. Siellä oli opastettu kierros kirkossa ja nähtiin Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen taideteokset sekä ihmeteltiin yhteistyön voimaa kirkon palauttamisessa täyteen kuntoon tuhopolton jälkeen. Siirryttiin Rudolfin Keitaalle, ihanaan hirsihuvilaan. Rohkeimmat pääsivät saunomaan. Oli mukavaa yhdessäoloa ja ajatusten vaihtoa. Nyt mukaan pääsivät naisetkin. Porukalla syötiin rosvopaistia, savulohta, ihania salaatteja, vastanostettuja perunoita ja lopuksi vielä saatiin kodassa avotulen loimussa nokipannukahvit räiskäleiden kera. Unohtumaton päivä  – ja jäi mieleen rankkasateenkin vuoksi!

Korttelijuhlat

Tammelan alueella vietettiin syksyistä Korttelijuhlapäivää. Pionissa paistettiin Wigrenin makkaroita, jotka menivät kuin kuumille kiville.  Oli leivottu herkullisia leivonnaisia myyntiin, oli myös pienimuotoista kirppistä ja kirjoja tarjolla. serge veti hierontaa, Leo ja Pertti  ulkopelejä ja -leikkejä, Aarre hoiti grilliä. Heini ja Kerttu olivat keittiössä, Raija sekä Hannele olivat aktiivisina esittelemässä toimintaa. Kiinnostunutta väkeä kävi Avointen Ovien päivänä sisällä tutustumassa ja mm. viestintävastaava, KM, toimittaja Aulikki Järvinen-Nummi esitteli toiminnan painopisteitä ja Pionin tulevia tapahtumia. Pionipuotikin oli toiminnassa ja vieraskirja täyttyi iloisen puheensorinan vallitessa.

Tamperekierros

Tampereenkiälinen kierros 25.elokuuta 2017…kierrettiin aurinkoisessa säässä Mansea ristiin rastiin. Nähtiin mm. Vuores, Hervanta, Pispala, Tampella, Ratina ja eteläpuisto, keskusta, Hämeenpuisto, Rantatunneli ja Laukontori muutamia mainitaksemme. Sumppia, känttyä ja sokoa nautittiin Violassa. Retken juonsivat Radio Musan erikoistoimittajat Arto Grönroos ja Aulikki Järvinen-Nummi.

”Hiano kiarros, ja viä tampereel kiälellä!” 😉

Virtain Perinnekylässä käytiin

Iso bussilastillinen aktiivisia pionilaisia parkkeerasi Virtain Perinnekylän pihaan kauniina kesäpäivänä 29.6.

Päivä oli todella lämmin ja retkikohteessa oli nähtävää: kävimme vanhoissa aitoissa, näimme savusaunan vuodelta 1840, harakkamyllyn, sotaveteraanimuseon ja kanavamuseon.  Rohkeimmat tallustivat pitemmälle tutkimaan tukkijätkien kämppää. Hollitalli ja pitäjänmakasiini ja alueen muut vanhat punamultaiset rakennukset kierrettiin.  Oli mukavaa lounastaa hyvin, ja jatkaa ostosten tekoa alueen lahjatavara- ja taidemyymälöissä. Kioskilla sai ostaa jätskiä, kotieläinpiha ja ratsastustallikin nähtiin ja napsittiin kuvia hevosista heinäpellon laidalla. Herraskosken kanava näytti auringossa säkenöivät kuohunsa ja frouwasväki ilahtui korumyymälästä, kynttilöistä, villakankaista ja saviesineistä,  joita osteltiin mukaan. Kahvittelun jälkeen olikin aika palata virkistyneenä takaisin kotiin. Kyllä lämpö helli, noin 25 C, ja takaisin tullessa pidettiin pientä huoltoasemataukoa. – ”Lisää tömmöistä”, hihkui moni. .- No syksyllä taas reissataan! Kiitos matkalaisille.

Rantakoivun alla -kesäjuhla 10.6. 2017 Parkanon Käenkoskella

RANTAKOIVUN ALLA -kesäjuhlaan 10.6. 2017 osallistui lähes 250 henkilöä Parkanon Käenkoskella.  Ruoka oli kertakaikkisen herkullista, koski väreili sinisenä, poutapilvet leijailivat taivaalla ja yhteisen  Pioniperheemme tunnelma oli käsinkosketeltavan aurinkoinen ja kotoisa! Kaikki viihtyivät erinomaisesti. Alla kuvia tunnelmasta.

Lämpimän sään suosiessa kuultiin Aarre Alasen tervetuliaispuhe

 

Stemmaava Satahäme -kuoro lauloi mm. kappaleet Romanssi, Muistan sua Elaine ja Minun Suomeni.

Kuoron johtajana ansioitui Markku Olavi Huhtala. Aplodit olivat valtaisat!

Sosiaalineuvos Leena Rauhalan  juhlapuhe oli koskettava. Hän muisteli mm. aikaansa äitinsä omaishoitajana.

Leo Lassy (vas.) ja Reino Kasittula (oik.) soittelivat instrumenttejaan ja iloista henkeä tapahtumaan luotsannut juontaja, toimittaja KM Aulikki Järvinen-Nummi ( ylh. keskellä) sai yleisön innostumaan jopa liikuntaleikkiin musiikin tahdissa a la Aira Samulin.

Pertti Lahti (yllä tikkataulun kimpussa)  ja Leo Levanen ( kuvassa harmaassa puvussa vasemmalla) isännöivät onnistuneesti pihan kilpailuja. Raija Hietasarka vastaanotti vieraita  lämmöllä kera työharjoittelija Onni Palviaisen, joka myös valokuvasi tapahtumia. Hannele Jokela läheisineen myi vauhdikkaasti arpoja Pioni ry:n toiminnan tukemiseksi. Leikkimieliset pelitapahtumat olisivat jatkuneet pidempäänkin, mutta iltapäivä oli jo pitkällä ja bussit jo odottivat matkalaisia kotiinpäin.

Arpajaispalkinnot houkuttivat väkeä kuin hunaja mehiläisiä.

Käenkosken suvista tunnelmaa ja lintujen laulua sekä laineiden liplatusta ei yksikään musiikkiesitys pystynyt voittamaan.