Kartano-ja ostoskierros Humppilassa

Syyskuun 20 päivänä 2017 Lähdettiin isolla PIONIN porukalla kartano- ja ostosretkelle Humppilaan. Pääsimme tutustumaan Humppilassa sijaitsevaan Urpolan kartanoon. Tila on ollut saman suvun halussa jo 1800-luvulta. Nyt Kylämarkulan pariskunnan huomassa voi asua maaseutuhotellissa ja nauttia tilausravintolan antimista. Alueella on Taidemakasiini Itu,  Viikinkisauna  – oikea vanhan ajan savusauna ja hurmaava Tilkkutex-myymälä, josta löytyy ihaniatarvikkeita käsityön ystäville!  Piipahdettiin myös Kytösavun Tehtaanmyymälässä ja lounasta nautittiin Lasikello-Cafeessa. Takaisin palattiin läpi Urjalan  ja laulettiin ”Läpi Urjalan ja kautta Huittisten, kuuluu hirveä jyske varstojen”.  takapenkin ”terroristit” vaativat piipahtamaan Urjalan Makeistukussa. Kotiin palattiinkin päivään tyytyväisenä ja nauru kaikui bussissa moneen otteeseen. Viesintävastaava Aulikki Järvinen-Nummi luotsasi hauskaa matkaa kertoen paljon historiallista asiaa ja  unohtamatta pikku-Kallen vitsejäkään. – ”Tää oli niin hauska  ja lämminhenkinen matka, että tämmösellä kokemuksella jaksaa koko pitkän ja kylmän talven yli”, totesi yksi reissaavista herroista.

Runoryhmä Torni aloitti syyskauden

INNOSTUNUT TORNI -runoryhmä

PIONI-Pirtillä joka toinen torstai kello 14:00 kokoontu Runoryhmä Torni, jota vetää FM Anneli Salonen (pöydän päässä valkeassa jakussa).

Aluksi ryhmän jäsenet saivat tehtävän kuvailla itseään adjektiivein: ”energinen, työhullu, analyyttinen, rakastunut, utelias, tytyväinen ja moottori”. Kahvin kera juttua riitti.

Jatkossakin runoryhmässä juodaan kahvia ja  tavoitellaan yhteisöllisyyttä ja vertaistukea; luetaan runoja ja keskustellaan niiden herättämistä ajatuksista. Jenni Haukion toimittaman ”Katso pohjoista taivasta” -teoksen runoja  luetaan jokaisella osallistumiskerralla, yksi runo kultakin itsenäisyyden vuosikymmeneltä.

Yllä viestintävastaava Aulikki Järvinen-Nummi ja prof. Taimi Tulva pitävät runoista ja ovat ihastuneet Jenni Haukion runokirjaan.

Tässä ryhmässä ei kirjoiteta runoja. Mukana saa olla myös pelkästään kuuntelijana, ei tarvitse itse lausua, jos ei halua osallistua. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla kutsuvieraana oli professori (emerita) Taimi Tulva Tallinnasta. Hän korosti, että yksi yhteiskunnan kehittämisen väline voisi olla runo. – ”Yhteiskunta koostuu yksilöistä ja se, mitä tapahtuu, heijastuu myös kirjoissa ja runoissa. Runo on kenties se kauniimpi tapa kuvata yhteiskuntaa”, totesi prof. Tulva. Lopuksi ryhmän jäsen Lea lausui itse kirjoittamansa (hississä apua saatuaan)  runon;

”Onnea on hyvä sana, pieni apu, käsi lämmin, pieni sana, niiden kantamana, jaksaa taas keveämmin.”

Ruskakierros Lielahteen

Pionin väki, noin 20 henkilöä,  suuntasi syksyisellä sadesäällä ruskakierrokselle Lielahteen, Hiidenrantaan.  Tulevaisuuden kaupunginosa monine kehityshankkeineen kiinnosti reissun osallistujia. Hiedanrannan kehitysohjelman projektipäällikkö Juhana Suoniemi esitteli alueen historiaa, nykytilaa ja tulevia hankkeita asiantuntemuksella. Pääsimme kiertelemään kaikenlaisia kohteita, mm. kulttuuritila Kuivaamossa, vesilaitoksen vanhoista tiloista uuteen skeittihallin. Kartanossakin käytiin nauttimassa kahvia ja pikkusuolaista. Nollakuidun massastabilointi, Suomen suurin kuivakäymäläkokonaisuus, mikroleväpilotti ja vesiviljelyyn perustuva kasvitehdas herättivät vilkasta keskustelua. Kotiin ajettiin shopaten Plantagenin ja Tapolan mustamakkarabaarin kautta. Ohessa kuvia onnistuneelta kierrokselta.

Venetsialaiset

Hoito-Veljien Venetsialaiset 31. elokuuta. Kävimme tutustumassa Pyhän Olavin kirkkoon Sastamalassa. Siellä oli opastettu kierros kirkossa ja nähtiin Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen taideteokset sekä ihmeteltiin yhteistyön voimaa kirkon palauttamisessa täyteen kuntoon tuhopolton jälkeen. Siirryttiin Rudolfin Keitaalle, ihanaan hirsihuvilaan. Rohkeimmat pääsivät saunomaan. Oli mukavaa yhdessäoloa ja ajatusten vaihtoa. Nyt mukaan pääsivät naisetkin. Porukalla syötiin rosvopaistia, savulohta, ihania salaatteja, vastanostettuja perunoita ja lopuksi vielä saatiin kodassa avotulen loimussa nokipannukahvit räiskäleiden kera. Unohtumaton päivä  – ja jäi mieleen rankkasateenkin vuoksi!

Korttelijuhlat

Tammelan alueella vietettiin syksyistä Korttelijuhlapäivää. Pionissa paistettiin Wigrenin makkaroita, jotka menivät kuin kuumille kiville.  Oli leivottu herkullisia leivonnaisia myyntiin, oli myös pienimuotoista kirppistä ja kirjoja tarjolla. serge veti hierontaa, Leo ja Pertti  ulkopelejä ja -leikkejä, Aarre hoiti grilliä. Heini ja Kerttu olivat keittiössä, Raija sekä Hannele olivat aktiivisina esittelemässä toimintaa. Kiinnostunutta väkeä kävi Avointen Ovien päivänä sisällä tutustumassa ja mm. viestintävastaava, KM, toimittaja Aulikki Järvinen-Nummi esitteli toiminnan painopisteitä ja Pionin tulevia tapahtumia. Pionipuotikin oli toiminnassa ja vieraskirja täyttyi iloisen puheensorinan vallitessa.

Tamperekierros

Tampereenkiälinen kierros 25.elokuuta 2017…kierrettiin aurinkoisessa säässä Mansea ristiin rastiin. Nähtiin mm. Vuores, Hervanta, Pispala, Tampella, Ratina ja eteläpuisto, keskusta, Hämeenpuisto, Rantatunneli ja Laukontori muutamia mainitaksemme. Sumppia, känttyä ja sokoa nautittiin Violassa. Retken juonsivat Radio Musan erikoistoimittajat Arto Grönroos ja Aulikki Järvinen-Nummi.

”Hiano kiarros, ja viä tampereel kiälellä!” 😉